Van lege hal naar moderne productieruimte zonder stilstand

April 2022: Meubelmakerij en Lakkerij Verdonck verhuist naar een nieuwe locatie en verdriedubbelt zo zijn oppervlakte. Vervuilde lege hallen worden omgebouwd naar een moderne productieruimte met zware machines. Maar zonder elektriciteit draaien deze natuurlijk niet. Daarnaast is de juiste verlichting onontbeerlijk om nauwkeurig te kunnen werken. GIEC zorgde voor een veilige stroomvoorziening naar de machines. En de verlichting? Daar werkten we iets bijzonders voor uit.

Meubelmakerij Verdonck uit Lokeren zag het levenslicht in 1930. Vandaag staat de 3e generatie aan het roer van een 20-koppig team specialisten. Hun vakmanschap vertaalt zich in hoogwaardige keukens, badkamers, dressings en alle maatwerk voor een high-end binnenhuis-, winkel- en museuminrichting. In de lakkerij staan zij garant voor een kwalitatieve afwerking en de juiste kleur voor stuk- en seriewerk via natlakken, beitsen, vernissen of cerusé.

En die kwaliteit wordt gesmaakt: het bedrijf kent een sterke groei waardoor de huurlocatie niet langer voldoet. Het gebrek aan ruimte maakt het moeilijk om efficiënt te werken: medewerkers, materiaal en machines hebben meer plaats nodig.

Grotere locatie door sterke groei

Wanneer in hetzelfde industrieterrein een pand te koop komt, vindt de meubelmakerij een nieuwe thuis. Door de investering verdriedubbelt de onderneming maar liefst zijn oppervlakte! De vervuilde gebouwen, voorheen gebruikt door een producent en inzamelaar van frituurolie, worden schoongemaakt en krijgen een nieuwe bestemming als moderne productieruimte.

De lege hallen zijn als een onbeschreven blad. Verlichting en machines moeten hun plaats nog vinden én hebben natuurlijk stroom nodig. Daarvoor klopte zaakvoerder Stijn Verdonck aan bij GIEC.

“In het verleden schakelde GIEC N.V. ons in voor een deel van de bureaus. Daarnaast zijn we ook jarenlang ‘buurbedrijven’ geweest in industrieterrein E17 van Lokeren. Het was voor mij dus logisch om bij GIEC aan te kloppen voor dit project”, vertelt Stijn Verdonck, zaakvoerder bij Meubelmakerij en Lakkerij Verdonck.

Van lege hal naar moderne productieruimte

“GIEC stond in voor het ontwerp van de elektrische schema’s en alle kabelberekeningen om tot een conforme elektriciteitsinstallatie te komen. Met een team van 6 medewerkers verzorgden we daarna de levering en plaatsing van kabelwegen zoals kabelladders, draadnetten en PVC-buizen en kabels voor de voeding van de machines en datacommunicatie. Daarnaast plaatsten we ook de stopcontacten en verlichting”, vertelt Thomas Van Gansen, projectleider bij GIEC.

“Verlichting is erg belangrijk in de meubelmakerij. Medewerkers die recht onder een lamp en dus in hun eigen schaduw staan, kunnen niet nauwkeurig werken. Terwijl sommige machines net weinig licht nodig hebben omdat anders hun sensoren niet correct werken. De installatie van de verlichting vroeg dus extra aandacht. Op vraag van de klant kregen deze aparte sturingen. Is er geen productie op een bepaalde locatie? Dan kunnen de lampen per rij uitgeschakeld worden.”

Patrick Goevaerts, werfleider bij GIEC vult aan: “De ruime gebouwen zorgen ervoor dat de voeding rechtstreeks naar de machines kan lopen. Kabels op de grond behoren tot het verleden waardoor medewerkers makkelijker en veiliger kunnen manipuleren en werken. De voorbereiding van de kabelwegen en -ladders gebeurt trouwens allemaal in onze eigen werkplaats. Dit laat ons toe om volledig op maat te werken. Zo was het geen probleem om een helling of T-stuk te voorzien voor de kabelbanen.

“Naast de bekabeling, stonden we bovendien ook in voor een groot deel van de mechanische voorbereiding”, gaat Thomas verder. “Zo konden de HVAC- en persluchtinstallateur verder werken op de steunen die we plaatsten.”

Flexibel klankbord

De grootste uitdaging bij dit project? Dat was ongetwijfeld de stilstand zo kort mogelijk houden”, vertelt Patrick. “Om de belangrijkste machines zo snel mogelijk van stroom te voorzien, installeerden we tijdelijke werfpaddestoelen. Daarnaast zorgden we ervoor dat we zo snel mogelijk na het opruimen van de hallen de werken konden aanvangen. Het resultaat van onze inspanningen? De productie van de meubelmakerij lag slechts 1 week stil en de lakkerij zelfs nooit. Opdracht dus meer dan geslaagd!”

“Daarnaast was het moeilijk om de omvang van het project vooraf in te schatten”, vertelt Stijn. “Tijdens de werken zag ik voortdurend kansen om zaken te optimaliseren. Bij GIEC kon ik steeds terecht om mijn ideeën op een open manier af te toetsen. Bovendien speelden zij bijzonder kort op de bal. Extra mankracht op de werf? Snel materiaal bijbestellen? Het team stelde zich uiterst flexibel op om de gevraagde werken zo snel mogelijk uit te voeren.”

“Ik vind het fijn om als klankbord te kunnen fungeren. En zeker tijdens het project van Meubelmakerij Verdonck: de familiale sfeer en het vertrouwen van de klant zorgden ervoor dat ik elke dag met plezier naar de werf ging.”, besluit Patrick.

Heb je vragen? Wens je een bezoek wil je een project bespreken?

Overzicht

Locatie: Lokeren
Klantwww.meubelmakerijverdonck.be | www.lakkerijverdonck.be
Uitvoering:

  • Ontwerp elektrische schema’s en kabelberekeningen.
  • Leveren en plaatsen van kabelwegen (kabelladders, draadnetten, PVC buizen) en kabels (voeding machines en datacommunicatie).
  • Plaatsen van verlichting en stopcontacten.

Expertise: Electrical engineering – elektrotechniek – bordenbouw

Partners

Uitdagend project in de pijplijn?

Ontdek hoe we u hierbij kunnen ondersteunen.